Kråkereds bygdeförening

Foton från våra event & aktiviteter

Midsommar i  Ubbhult

21 juni 2024

Underbara midsommar i Ubbhult! Och vilken tur vi hade med vädret! Ett traditionellt firande såsom vårt behöver nog ingen längre beskrivning, men självklart blev det dans runt midsommarstången, lotterier, serveringar och aktiviteter vid bygdegården och framför allt umgänge i goa grannar & vänners lag. Ungdomarna i Fiskedammen satte nytt rekord – 183 napp blev det i fredags. 10 fler än förra året!


Stort tack till alla våra fantastiska funktionärer a k a Kråkered Crew Members, som lägger ner många, många timmar för att planera och genomföra Midsommar i Ubbhult, som vi alla har glädjen att kunna ta del av. Ni är guld värda!


Byalagscafé - Rädda Ubbhultskolan

13 juni 2024

Vilken kraftsamling! Drygt 120 bybor och närmare 20 politiker var på plats i bygdegården när Ubbhults byalag tillsammans med Föräldragruppen för Ubbhultskolans bevarande kallade till byalagscafé den 13 juni. Trots den allvarliga frågan var stämningen god bland deltagarna och de som begärde ordet talade verkligen från hjärtat om hur viktigt det är att vi får behålla skolan!


Vi kan så klart inte ropa hej ännu, men politikerna uttryckte en bred samsyn gällande bygge av en ny F3-skola i Ubbhult. Och med tanke på att kommunen redan har köpt mark i anslutning till där skolan är placerad idag, får vi hoppas och tro att rätt beslut tas under kommunfullmäktigemötet den 18 juni.


Det var också glädjande att höra att Andreas och Patrik Karlsson har för avsikt att upplåta delar av sina företagslokaler om det skulle behövas under en övergångsperiod Kommunen har redan tagit fram skisser på hur lokalerna skulle kunna nyttjas för att bedriva skolverksamhet där, vilket innebär att både barn och skolpersonal i så fall kan stanna kvar i Ubbhult!


Fortsättning följer…


Stort tack till alla er som engagerar er i att rädda skolan - tillsammans gör vi skillnad för att skapa en framtid för våra barn och behålla en levande landsbygd!


Foto: Kråkereds bygdeförening. Bild 2 är lånad från bt.se

Vårloppis i bygdegården

25 maj 2024

Denna soliga majlördag var bygden med omnejd inbjudna till årets vårloppis, även denna gång arrangerad av två av våra engagerade medlemmar.

Glada säljare var på plats både utom- och inomhus och under fruktträden var caféet öppet för en fika i det gröna. Det är verkligen roligt med egna initiativ i bygdegården som samlar byn och där både nya minnen och framtida planer skapas!

Vi räddade badplatsen!

Våren 2024

Ubbhults IF, Kråkereds bygdeförening och Ubbhults byalag tillsammans med byborna är en oslagbar kombination!


När vi tidigare i år fick veta att kommunen hade planer på att lägga ner badplatsen i Ubbhult blev det liv i luckan! Både nyhetsartiklar och insändare från Kråkreds bygdeförening och upprörda bybor kunde läsas i Markbladet. Även på sociala medier gick diskussionerna höga. Föreningen, UIF och Ubbhults byalag kallade därför till möte med kommunen i mars för att klargöra bygdens synpunkter och kunde även presentera ett, för kommunen, okänt officialservitut, som gav dem lite att tänka på...


I kölvattnet av detta bjöd vi tre föreningar in till ett välbesökt informations-möte den 4 april, där över 40 (!) personer deltog. Deltagarna var ytterst lösningsorienterade och under mötet diskuterades många alternativa idéer för att kunna rädda badplatsen. Det hela utmynnade i en arbetsgrupp för badplatsen, med sex engagerade personer.


Så i mitten av april kom äntligen besked från kommunen - de upphäver beslutet kring nedläggningen av badplatsen!


Denna säsongen kommer badplatsen skötas av kommunen likt tidigare år, med hjälp av UIF. Efter årets badsäsong planerar kommunen att ta ett helhetsgrepp kring alla kommunala badplatser för att om möjligt hitta samma engagemang i andra byar. Och då kommer det ju väl till pass att vi redan har en arbetsgrupp, som kan framföra våra förslag och önskemål till kommunen för badplatsens framtida drift och skötsel.


Under hösten 2023 fick föreningen en fantastiskt generös donation som gör det möljigt för oss att sätta upp två vindskydd runt slingan.

Vi är också glada att meddela att Hällingsjö Hus är medsponsor i projektet och skänker en del av virket till vindskydden!


Sidan uppdateras i takt med att projektet fortskrider.

Västgöta hoppers

10 februari 2024

Vid årets första Musikevent i Ubbhult gästades bygdegårdsscenen av trion Västgöta hoppers och deras föreställning Upptagen alla gånger. De hade dessutom ur-premiär för sin föreställning! Det blev en massa gamla goa låtar, allsång, handklapp och skratt under kvällen. Och när de hade spelat sista låten ropade publiken En gång till! En gång till! Ett bättre betyg för en premiärföreställning kan man ju knappast få! Tack alla som kom till oss!

Spökpromenad i Ubbhult

27 oktober 2023

Längs med den mörka Nissestigen, svagt belyst med marschaller och sprakande eldkorgar, gömmer sig ett stort antal spöken som när som helst kan dyka upp och skrämma livet ur de som vågar sig ut i skogen! Årets spökpromenad, som var den 21:a gången sedan starten 2002, lockade drygt 870

modiga besökare, som alla turligt nog överlevde. På gården var spökcaféet öppet, det bjöds på ruskigt bra musik och klurig tipspromenad.

Foto: Mikael Rosman och Jakob Bjerke


Även Mark-Posten vågade sig på ett besök. Reportaget kan du läsa här.

Arbetshelg på slingan

2-3 september 2023

Efter fem år var det så dags att flisa Nissestigen igen. På lördagsmorgonen samlades drygt 40 (!) personer, alla hugade att ställa upp med både lastning, utkörning, krattning och matservering. Innan det var dags att bege sig ut på slingan hade vi samling med kaffe & fika. Lunchen serverades ute i skogen och alla åt med glupande aptit. Arbetet gick gôrbra hela dagen och nästan all flis var utkörd på eftermiddagen. Även på söndagen var det ett härligt gäng på nästan 20 volontärer som gjorde det sista och vi avslutade arbetshelgen med gemensam lunch och fika på gården.


Midsommar i Ubbhult

23 juni 2023

Vårt traditionella midsommarfirande bjöd på strålande sol, dans runt midsommarstången, lotterier, serveringar och aktiviteter vid bygdegården och framför allt umgänge i goa grannar & vänners lag.

Ubbhult Barockfestival 

27-28 maj 2023

I maj hördes ljuva toner i vårgrönskan på bygdegården under Ubbhult barockfestival. Årets tema - Barockens kvinnliga kompositörer, imponerade på åhörarna som samlats till föreläsningen med Vassilis Bolonassos och senare vid konserterna i Ubbhults kapell.

Foto: Martin Matsson, Ulrica Svensson

Mark-Posten besökte festivalen på lördagen och gjorde ett reportage, som du kan läsa här.

Ingeborg är ingen vanlig regissör. Hon är den kvinnliga motsvarigheten till Ingemar Bergman! Gilda Stillbäck framförde Ingeborgs manifest, där vi fick följa detta konstnärliga geni under en minst sagt dramatisk skapandeprocess. Efter föreställningen njöt vi av hembakade bullar & kakor och hade ett trevligt och intressant eftersnack med ensemblen om hur vi ser på det manliga och det kvinnliga i samhället, både historiskt men framför allt idag.

I den tredje (och sista akten) kom Magnus Rosén och höll sin intressanta och inspirerande konsertföreläsning om hans musikresa från tonåring till världsberömd basist i bl a Hammerfall. Iklädd paljettkavaj, färgglada boots och med den gula basen i högsta hugg gav Magnus järnet under kvällen. Vi fick njuta av både klassisk musik, folksång och så klart en del hårdrock. 

Foto: Jakob Bjerke & Ulrica Svensson

Under andra akten i Vårens musikevent i Ubbhult fick vi höra The Red Roses framföra både egna alster och välkända Evergreens i Eva Cassidy anda.

Drygt 80 personer fick njuta av både musik och berättelser om Eva Cassidys musikaliska liv, som framfördes med stor värme och inlevelse.

I januari öppnade föreningen portarna för den första akten i Vårens musikevent i Ubbhult. Inför fullsatt hus äntrade Torbjörn Svensson scenen och framförde sin varma, personliga och mycket underhållande föreställning med tolkningar av Cornelis Vreeswijks visor och dikter blandat med berättelser om Cornelis liv och hans många upptåg.

Foto: Jakob Bjerke & Ulrica Svensson

Spökpromenad i Ubbhult 2022

Fredag 28 oktober 2022

Foto: Magnus Svensson & Jakob Bjerke

Midsommar i Ubbhult 2022

Fredag 24 juni 2022

Fiskdamm
Liggande midsommarstång
Korv och glasstånd
Gäster i skuggan
Ann G och besökare
Vy av midsommarstången
Dans runt midsommarstången
Besökare under tält i skuggan
Dans runt midsommarstången
Dans runt midsommarstången
Dans runt midsommarstången
Rävlanda dansgille
Rävlanda dansgille
Midsommarcafé
Tack till alla!

Foto: Jakob Bjerke