Kråkereds bygdeförening
Ubbhult Barockfestival

27-28

MAJ

Ubbhult barockfestival - 200 år av musikhistoria

Kvinnliga tonsättare i den tidiga musiken

I musikhistorien är vi vana att höra manliga namn på de stora mästarna, medan de kvinnliga står i skymundan.
En grupp som länge försökt råda bot på denna ojämnvikt är Operabyrån, som med sina konserter och föreställningar gjort ett stort arbete för att framhäva just de kvinnliga bidragen. Vi är väldigt glada att i år kunna presentera detta viktiga arbete under Ubbhults barockfestival.


Operabyrån ger konserten Barocka kvinnor med musik av Isabella Leonarda, Elisabeth Jacquet de la Guerre, Antonia Bembo, Barbara Strozzi och Francesca Caccini. Medverkande musiker är Christina Larsson Malmberg, sopran, Catalina Langborn, violin och John Martling, luta.


Vår festivalorkester Karlsson Barock ägnar också sin konsert åt kvinnliga, sällan hörda tonsättare. Musik som verkligen förtjänar att uppmärksammas!


Västra Götalands ungdomsbarockorkester Kompani 415! deltar i år tillsammans med elever från Marks kulturskola under ledning avInger Lisa Bäckvall. Vår presentatör Vassilis Bolonassos fördjupar i sitt föredrag berättelsen om de kvinnliga barockmästarna.


Festivalen är ett samarbete med Ubbhults bygdeförening, Sätila församling och Marks kulturskola och äger rum i Ubbhults vackra kapell – en mötesplats för barockens musikskatter!


Läs gärna mer nedan om de kvinnliga mästarna, vars verk kommer spelas under festivalen, och historien bakom Ubbhult Barockfestival, som startade redan 2017.


Ubbhult barockfestival arrangeras med stöd från Västra Götalandsregionen, Tore G Wärenstams stiftelse, Sätila församling, Kulturskolan i Mark och Ubbhults byalag.

OBS! 

Göteborgsgirot passerar Ubbhult ca 11-15

på lördagen, vilket

kan medföra vissa störningar i trafiken.

I samarbete med:

EVENEMANGS-INFO

Lördag 27 maj & söndag 28 maj

Festivalen är gratis även i år, tack vare sponsring av Svenska kyrkan.

CAFÉ

Bygdegårdens café håller öppet på lördagen kl 16-19.

PROGRAM 27 MAJ

15.00   Kompani 415!


17.00   Vassilis Bolonassos, barockexpert, håller föredrag


19.00   Kammarkonsert:
Operabyrån - trio med violin, luta och sång

PROGRAM 28 MAJ

14.00   Musikmässa i barock-anda med Barockappella,

Göran Karlsson, cembalo samt Sara Uneback på violin


16.30   Avslutningskonsert med Karlsson Barock

TEMA: KVINNLIGA TONSÄTTARE

Karlsson Barock ansluter sig till den våg som nu sköljer över Europa med strävan att presentera kvinnliga konstnärer som oförtjänt hamnat i glömska. Liksom inom andra konstarter finns det i den tidiga musiken många kvinnliga tonsättare som var berömda och älskade i sin tid, och det är med stor glädje vi kan presentera ett orkesterprogram som endast innehåller musik av kvinnliga kompositörer, verksamma i kyrkor och vid hov under senare delen av 1600-talet och 1700-talets förra hälft.


Redan från fem års ålder spelade Élisabeth Jacquet de La Guerre för den franske kungen. Hon kom att bli en hyllad cembalist och tonsättare och hon fick publicerat både instrumentalmusik, kammarmusik och en opera.


Camilla de Rossi, en av flera beundrade kvinnliga tonsättare i norra Italien och Österrike komponerade ett antal oratoriesinfonior, skrivna för att framföras i Hofburg i Wien. De krävande orkesterstämmorna ger god anledning att anta att hon var en skicklig violinist.


I Italien verkade även den kreativa abbedissan Isabella Leonarda och hon var en uppskattad musiker i sin hemstad Novara. Merparten av hennes 20 opus publicerades efter det att hon fyllt 50 år.


Ännu mer italienska toner från Italien! Antonia Bembo och Maria Margherita Grimani var båda duktiga sångerskor. Bembo tog sig till det franska hovet där hon lyckades imponera på självaste Ludvig den XIV som kom att stödja henne ekonomiskt. Grimani använde sitt kunnande inom sångkonsten genom att tonsätta både operor och oratorier.


Maria Antonia Walpurgis föddes 1724 med guldsked i mun kan man tycka- barn och barnbarn till än den ena kejsaren efter den andra. Men hon brukar kallas för ett universalgeni och musernas förkroppsligande då hon tog till sig all fin utbildning hon fick i de sköna konsterna. Till sina egna operor skrev hon ofta både musik och libretto.


HISTORIEN KRING UBBHULT BAROCKFESTIVAL

Ubbhult Barockfestival startades 2017 för att skapa en festival med musikaliskt inspirerande upplevelser i vårgrönskan. På festivalen presenteras ett urval av framstående verk från två hundra år av musikhistoria som av många anses som den klassiska musikens höjdpunkt.


Festivalorkester på Ubbhult Barockfestival är Karlsson Barock, specialiserad på profan barockmusik från 1600-talet fram till mitten av 1700-talet.


Sporrad av premiärens publika framgångar fortsatte arbetsgruppen med en utvidgad och breddad festival för 2018. Karlsson Barock och musiker ur den stockholmsbaserade Drottningholms Barockensemble medverkade. Det blev tre dagar med konserter som avslutades med en medverkan vid söndagens gudstjänst i kapellet. Dessutom fick en helt ny ungdomsorkester med inriktning på barockmusik sin premiär under festivalen. Det var den nystartade Kompani 415! som är en barock-orkester med ungdomar från hela Västra Götaland.


Ett musikaliskt samarbete
Ubbhult Barockfestival är ett samarbete mellan Ubbhults byalag, Sätila församling och Marks kommun och bjuder på en helg med barockmusik från 1600- och 1700-talen. Den kände barockmusikkännaren och radioprofilen Vassilis Bolonassos levandegör musiken och dess tid på ett fängslande sätt och den välrenommerade barockorkestern Karlsson Barock skapar minnesvärda musikaliska stunder.


Vackert festivalområde
Festivalen äger rum i Ubbhults kapell, en vacker byggnad i en idyllisk miljö. Ta även chansen att titta in i den lokala bygdegården och ta en härlig promenad runt Änkatjärn, som ligger ett stenkast från festivalområdet.


Följ oss
Få uppdateringar om festivalen på Facebook och följ gärna Karlsson Barock på Instagram. Du kan även mejla till info@karlssonbarock.se om du vill ha deras nyhetsbrev.


Källa: Karlsson Barock

Bilder från 2022